Λεωνίδας Παπαδημητριου MSc

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Εγνατίας 100, Θεσσαλονίκη

Αρ. άδειας: 4305/11-05-2016

 

Κίστος, το πιο αντιοξειδωτικό φυτό της Ευρώπης

 

 

Τι είναι ο κίστος και ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του

 

Ο κίστος είναι αρωματικός θάμνος. Είναι γνωστός ως ένα αρχαίο φάρμακο και υπάρχει μακρά παράδοση χρήσης. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ακόμα και οι θεοί του Ολύμπου, γνώριζαν για τις εξαιρετικές ιδιότητές του. Ο Cistus Incanus είναι ένα φυτό πολύ πλούσιο σε πολυφαινόλες (βιταμίνη Ρ). Συγκεκριμένα, είναι το πιο αντιοξειδωτικό φυτό της Ευρώπης. Τα φύλλα του είναι μικρά και χνουδωτά, ενώ τα άνθη του έχουν χρώμα ροζ ή λευκό με διάμετρο 4 - 6 εκατοστά. Μοιάζουν τσαλακωμένα και βρίσκονται μεμονωμένα ή σε ομάδες. Επιπλέον ο κίστος:

 

·         Ονομάστηκε ως φυτό του 1999 στην Ευρώπη

·         Περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση σε πολυφαινόλες

·         Χάρη στις πολυφαινόλες, έχει πολλές αντιοξειδωτικές ιδιότητες

·         Δεν έχει παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα

·         Έχει αποδεδειγμένη δράση ενάντια σε ιούς, βακτήρια, μύκητες.
 

Πού βρίσκεται ο κίστος

 

Το φυτό Cistus Incanus βρίσκεται κυρίως στη Νότια Ευρώπη. Ευδοκιμεί σε όλη σχεδόν την περιοχή της Μεσογείου και αναπτύσσεται κυρίως σε εδάφη πλούσια σε μαγνήσιο. Σε αυτά τα εδάφη το άγριο φυτό βρίσκει άριστες συνθήκες ανάπτυξης. Προτιμά τα παρθένα εδάφη και αγαπάει τη θερμότητα και το φως. Ο κίστος, καλλιεργείται μικρός (30 έως 100 cm). Ειδικά στη χερσόνησο της Χαλκιδικής, ο αειθαλής θάμνος Cistus μεγαλώνει σε όλο του το μεγαλείο. Αυτή η περιοχή είναι μια από τις πιο ηλιόλουστες περιοχές της Ευρώπης. Η άνθιση του φυτού συνήθως διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο. Το λάβδανο συλλέγεται τις μεσημεριανές ώρες του Ιουλίου και του Αυγούστου και η ρητίνη του χρησιμοποιείται σε φάρμακα. Κατά τις περιόδους συγκομιδής έχει πικάντικο άρωμα. Οι μέλισσες συλλέγουν τη γύρη, το νέκταρ και τη ρητίνη από τον κίστο για να φτιάξουν την πρόπολη. Κατά την αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ενάντια στη χολέρα και την πανώλη, ως έμπλαστρο σε κακοήθη σαρκώματα, αλλά και ως πρώτη ύλη για την παρασκευή αλοιφής κατά της τριχόπτωσης και διάφορων δερματικών παθήσεων.

 

Θεραπευτικές ιδιότητες

 

Ο κίστος, περιέχει έναν εξαιρετικά πλούσιο και αποτελεσματικό συνδυασμό αντιοξειδωτικών. Είναι πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά ακόμα και από το πράσινο τσάι, τις ευεργετικές ιδιότητες του οποίου όλοι γνωρίζουμε. Το ρόφημα του κίστου προστατεύει την καρδιά, αποτοξινώνει το σώμα και αποβάλλει τα τοξικά βαριά μέταλλα. Έχει βρεθεί επιπλέον, ότι ένα φλιτζάνι ροφήματος κίστου ημερησίως, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καταπολεμά ακόμα, πολλές μυκητιακές μολύνσεις όπως mycosis, candida albicans, αλλά και παθογόνα βακτήρια όπως ελικοβακτηρίδια και κολοβακτηρίδια, ενώ συμβάλει στην υγιή χλωρίδα του

εντέρου. Επιπροσθέτως, έχει αντιική δράση και βοηθά στην πρόληψη της γρίπης, ενώ σύμφωνα με το ίδρυμα μοριακής ιολογίας του Munster, έχει δράση και ενάντια των ιών των πτηνών (Η1Ν1, H7N7). Δηλαδή είναι φυσικό αντιιικό.
 

Η σπουδαιότητα των αντιοξειδωτικών

 

Η «Deutsche Gesellschaft fur Ernahrung» («γερμανική ένωση για τη διατροφή») αναφέρει: «Τα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες αποτρέπουν τα κύτταρα από την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή, σταθεροποιούν την καρδιά και την κυκλοφορία, υποστηρίζουν τη βιολογική δραστηριότητα της βιταμίνης C». Ο κίστος είναι το πιο αντιοξειδωτικό φυτό της Ευρώπης, άρα είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία. Ειδικά τη σημερινή εποχή, όπου λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής αυξάνονται συνεχώς οι καρδιοπάθειες και ασθένειες που οφείλονται σε ελεύθερες ρίζες και τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών. Στη Χαλκιδική οι άνθρωποι συνηθίζουν να καταναλώνουν ρόφημα κίστου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι πάνω από 100 χρονών.

 

 

Λεωνίδας Παπαδημητρίου MSc

 

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος


Εγνατίας 100, Θεσσαλονίκη