Λεωνίδας Παπαδημητριου MSc

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Εγνατίας 100, Θεσσαλονίκη

Αρ. άδειας: 4305/11-05-2016

 

Παχυσαρκία και απώλεια βάρους

 

 

Επικίνδυνες Δίαιτες 
 
Ο υγιεινός τρόπος για την απώλεια βάρους δεν είναι ούτε οι εξαντλητικές δίαιτες, ούτε η υπερβολική άσκηση.  Το σώμα θέλει σταδιακές αλλαγές και βελτιώσεις. Οι δίαιτες που περιορίζουν υπερβολικά τις θερμίδες ή που περιορίζουν την ποικιλία των τροφίμων οδηγούν σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και βιταμινών που είναι απαραίτητες για το σώμα. Είναι επικίνδυνες δίαιτες με παροδικά αποτελέσματα.    
 
 
Ενεργειακές Ανάγκες 
 
Το σώμα χρησιμοποιεί την τροφή για ενέργεια. Την περίσσεια ενέργειας την αποθηκεύει ως λίπος. Αυτό σημαίνει πως αν τρώμε περισσότερο φαγητό από όσο χρειάζεται το σώμα μας για τη συντήρηση και αναπαραγωγή των κυττάρων και για τη φυσική μας δραστηριότητα, θα πάρει βάρος. Αντίθετα για την απώλεια βάρους, θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε.  
 
 
Εξατομικευμένο διαιτολόγιο 
 
Για να είναι σωστή η απώλεια βάρους, απαιτείται ο σχεδιασμός ενός εξατομικευμένου υποθερμιδικού διαιτολογίου. Δηλαδή ενός διαιτολογίου για το συγκεκριμένο άτομο λαμβάνοντας υπόψη το φύλο, την ηληκία, τη φυσική δραστηριότητα, το βάρος του, το ιστορικό του (διατροφικό, ιατρικό) και το ρυθμό απώλειας βάρους που μπορεί να έχει ώστε να χάσει λίπος και να διαφυλαχτεί ο μυικός ιστός.   
 
 
Απώλεια Βάρους 
 
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το άτομο να έχει συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και να έχει τη βούληση να συνεργαστεί με τον ειδικό για την επίτευξη του στόχου. Η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει την προσέγγιση του προβλήματος και των παραγόντων που ωθούν το άτομο στην υπερφαγία. Όπως αναφέρθηκε, είναι απαραίτητη η τήρηση ενός εξατομικευμένου διαιτολογίου που περιλαμβάνει αγαπημένα φαγητά με παράλληλη διόρθωση ορισμένων διατροφικών συνηθειών. Αυτό οδηγεί σε απώλεια βάρους με ασφαλή τρόπο που το αποτέλεσμα θα έχει διάρκεια.  

  

Οφέλη από την Απώλεια Βάρους 
 

Πέρα από την αισθητική βελτίωση της εικόνας που προσφέρει η διόρθωση του σωματικού βάρους, υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση των καρδιαγγειακών προβλημάτων και της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους συμβάλει στη πρόληψη των ασθενειών και στη μακροζωία, ενώ ευνοεί τη ψυχολογία. 


 
Λεωνίδας Παπαδημητρίου MSc 
 
Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
 
Εγνατίας 100, Θεσσαλονίκη