Λεωνίδας Παπαδημητριου MSc

Διατροφολόγος - Διαιτολόγος

Εγνατίας 100, Θεσσαλονίκη

Αρ. άδειας: 4305/11-05-2016

 

Συμβουλές για να χάσετε τα κιλά των γιορτών

 

 

Οι γιορτές είναι εδώ, μαζί και οι διακοπές και τα τραπέζια που περιλαμβάνουν πολλούς πειρασμούς. Λιπαρά, τηγανητά, γλυκά και αλκοόλ καταναλώνονται από τους περισσότερους, σε μεγαλύτερες ποσότητες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού βάρους. Παρακάτω, ακολουθούν μερικές απλές συστάσεις που θα σας βοηθήσουν στην ομαλή επαναφορά του φυσιολογικού σας βάρους.

 

1. Εξασφαλίστε επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών.

 

Τροφές πλούσιες σε ίνες είναι τα όσπρια, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και το καστανό ρύζι. Μια ισορροπημένη κατανάλωση αυτών των τροφίμων είναι καλή για την υγεία και θα σας βοηθήσει στον κορεσμό.


2. Περιορισμός της ζάχαρης και των βιομηχανοποιημένων τροφίμων

 

Πολλά τρόφιμα όπως μπισκότα, έτοιμες πίτες, κέικ, παγωτά, αναψυκτικά, σοκολάτες, πουτίγκες και μαρμελάδες περιέχουν μεγάλες ποσότητες σακχαρόζης ή άλλων επεξεργασμένων υδατανθράκων. Επιπλέον, το λευκό ψωμί και γενικότερα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από ραφιναρισμένο αλεύρι, έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, συγκριτικά με τα προϊόντα ολικής άλεσης.

 

3. Αποφύγετε τα πολύ λιπαρά τρόφιμα

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αποφευχθεί η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Αυτά είναι τα τηγανητά, τα γλυκά, τα αλλαντικά και τα λιπαρά κρέατα. Η χρήση του ελαιόλαδου με μέτρο και η κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά, είναι απαραίτητη στην ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή.


4. Καταναλώστε μια ευρεία ποικιλία τροφίμων.

 

Τρώγοντας τα ίδια τρόφιμα συνέχεια, είναι δύσκολο να ληφθούν επαρκείς ποσότητες όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται. Μια ευρεία ποικιλία τροφίμων συμβάλει στην επαρκή κάλυψη των θρεπτικών συστατικών, ενώ έτσι αποφεύγεται η μονοτονία.


5. Ήπια κατανάλωση αλκοόλ

 

Πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μέχρι δύο ποτά την ημέρα, γενικά είναι μια ασφαλής σύσταση. Το ξηρό κρασί αποτελεί μια καλή επιλογή, γιατί αποδίδει σχετικά λίγες θερμίδες.

 

6. Η τακτική σωματική άσκηση

 

Η τακτική σωματική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής σωματικής υγείας. Για όσους δε γυμνάζονται, συστήνω γρήγορο περπάτημα ή ποδήλατο, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και πάνω από μισή ώρα. Σύμφωνα με έρευνες, η ήπια άσκηση είναι ευεργετική για το σώμα και συμβάλει στη βελτίωση του μεταβολισμού, σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή.

 

7. Τρώτε σωστά και ισορροπημένα

 

Ίσως είναι το σημαντικότερο, γι’ αυτό και το άφησα για το τέλος. Μικρά και ισορροπημένα γεύματα, τρία κυρίως (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο ενδιάμεσα (πρόγευμα και απογευματινό), είναι απαραίτητα σε κάθε υγιεινή διατροφή. Ενώ αν αφιερώνουμε λίγο χρόνο στο να μασάμε αργά και σωστά, συμβάλει στη μικρότερη κατανάλωση τροφής, καθώς η εντολή κορεσμού καθυστερεί να φτάσει στον εγκέφαλο κατά είκοσι λεπτά.

 

Λεωνίδας Παπαδημητρίου MSc 
 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 
 
Εγνατίας 100, Θεσσαλονίκη